Odnos med življenjskim stilom in tipom stanovanjske hiše - Drozg, Vladimir (2006)
V prispevku so prikazane zveze med življenjskim stilom in tipi stanovanjske hiše, torej med habitusom in habitatom. Opredeljeni so štirje tipi habitusa, in sicer na podlagi naslednih lastnosti: gospodarski in socialni položaj gospodinjstva, ekološka ter kulturna osveščenost. Življenjski stil je splet socialnega položaja (nižji, srednji in višji sloj) ter habitusa. Tipi stanovanjske hiše so opredeljenii z naslednjimi elementi: velikost objekta in parcele, doris objekta, namemnost okolice in pomožnih objektov ter oblika objekta. Razpoznali smo vsaj 10 tipov stanovanjskih hiš, ki ustrezajo opredeljenim življenjskim stilom.
This article intends to explain connections between lifestyle and types of housing, that is between habitus and habitat. Four types of lifestyles were defined on the basis of the following characteristics: economic situation of the household, ecological and cultural awareness and social standing. Type of housing was defined on the basis of the following elements: size of the building, purpose of the surroundings and auxiliary buildings, type of building ornaments and form of the building. At least 10 types of houses that corresponds to defined lifestyles were found.
Bibliografija: str. 131.
Summary.
Keywords: socialna geografija -- življenjski stil -- bivanje -- stanovanjske hiše; social geography -- lifestyle -- housing -- houses