Varstvo in usmerjanje oblikovne podobe slovenskih mest - Pogačnik, Andrej; Čerpes, Ilka.; Šašek-Divjak, Mojca; Zavodnik Lamovšek, Alma.; Deu, Živa.; Soss, Konstanca (Ljubljana : Ministrstvo za okolje in prostor, Urad RS za prostorsko planiranje, 1996)
V strokovni knjigi je obdelanih 91 slovenskih mest v besedi in na barvnih načrtih v merilu od 1:35.000 do 1:10.000. Analizirane so oblikovne vrednote in degradacije ter podane usmeritve za razvoj mestne podobe v prihodnosti. Predlagane usmeritve temeljijo na načelih ekologije, reurbanizacije, humanizacije, urbane kontinuitete ter kontekstu ob poudarjanju identitete in specifičnosti vsakega mesta.
Povzetek ; Summary: Urban design of Slovenian towns: protection and future development ; Zusammenfassung: Stadtplannung der slowenischen Städte: Schutz und küngftige Entwicklung.
Bibliografija: str. 206.
Kazalo.
Keywords: Urbanistično planiranje -- Estetska funkcija; Mesta -- Prostorski razvoj -- Slovenija; Urbana naselja -- Tipologija -- Slovenija; urbanizem -- urbanizacija -- naselja -- mesta -- prostorsko planiranje -- estetika