Analiza stresa in poznavanje klinične supervizije med zaposlenimi v Zdravstvenem domu Novo mesto in Splošni bolnišnici Novo mesto = Stress analysis and knowledge of clinical supervision among employees in Health care centre Novo mesto and General hospital Novo mesto - Sotirov, Dejan; Železnik, Danica (2011)
Izhodišča: Pogoji in narava dela medicinskih sester se danes spreminjajo hitreje kot kdajkoli prej, zato je pojavnost stresa med zaposlenimi v zdravstveni negi vse večja. Supervizijo kot eno izmed možnosti oblik pomoči timom zdravstvene nege in njeno izjemno pomembnost, medicinske sestre v praksi premalo poznajo in se je ne poslužujejo. Cilj: Ugotoviti želimo najpogostejše obremenilne dejavnike za pojavnost stresa med zaposlenimi v zdravstveni negi in predstaviti njihovo mnenje o potrebi in prisotnosti klinične supervizije. Metode: Raziskava je osnovana na kvantitativni metodologiji. Uporabljena je bila deskriptivna metoda s kazuističnim pristopom. Podatki so bili pridobljeni s pomočjo ankete, katere merski instrument je bil strukturiran vprašalnik, ki je obsegal 33 vprašanj izbirnega tipa. Skupno število v anketi sodelujočih izvajalcev zdravstvene nege je bilo 60. Pridobljeni podatki so bili primerjani med izvajalci zdravstvene nege v Splošni bolnišnici Novo mesto in izvajalci zdravstvene nege v Zdravstvenem domu Novo mesto. Rezultati: Delovno mesto kot stresno vidi 98 % anketiranih. V obeh ustanovah se kaže enotna porazdelitev. S stresom povezane simptome, naštete v anketnem vprašalniku, pri sebi pogosto opazi 90 % anketiranih, 10 % jih teh simptomov pri sebi ne opaža. 75 % anketiranih bi pomoč poiskalo pri supervizorju, če bi le-ta v ustanovi bil prisoten. Diskusija: Fizične in psihične obremenitve ter spremembe v dejavnosti zdravstvene nege so stalnica. Stres med zaposlenimi v zdravstvu sega v amplitude visokega tveganja. Supervizija je trenutno pretanka veja v celotnem sistemu zdravstva, da bi se dalo nanjo oprijeti in si z njo pomagati v primeru stresa. Zaposleni v zdravstveni negi se zavedajo problema pojavnosti stresa pri svojem delu, nanj pa žal reagirajo individualno. Ustanova bi morala poskrbeti za izvajanje klinične supervizije, ki pa žal kot taka še vedno ni prisotna v okvirih zdravstvene stroke.
Introduction: The nurses' work circumstances and the nature of their profession are presently undergoing substantial changes, accruing to a higher incidence and levels of work-related stress. Supervision may be an important tool in the management of stress when coping with the demands and pressures of daily work, the benefits of which are not yet fully recognised by nurses. Aim: The aim of the study was to identify the most common stress-inducing factors and obtain the nurses' perceptions regarding clinical supervision. Methods: Qualitative-descriptive method was employed and casuistic approach was applied. The research was conducted in the Novo mesto General Hospital and the Novo mesto Health Centre. The questionnaire as a survey instrument consisted of 33 multiple choice and polar questions with pre-coded responses. A total of 60 questionnaires were analyzed and graphically presented. Results: 98 % of respondents consider their work or work environment stressful.The results are comparable in both institutions: 90 % of the respondents experience or have experienced stress related psychological and/or physical symptoms associated with their work or work environment. Only 10 % do not feel to be under stress. 75 % of respondents would demand a clinical supervisor for help in stress situations, if only available in their institution. Discussion: The results obtained indicate that the nurses' work related stress is extremely high. Clinical supervision as a formal, structured process of professional support is an effective stress management strategy, but not sufficiently applied when coping with a variety of physical and psychological strains in the work place. Though fully aware of the risk factors for the detrimental work related stress, the healthcare employees generally tend to manage and deal with it on their own. The study reveals that the efficiency of supervision must needs be improved, thereby providing healthier working conditions.
Bibliografija: str. 29.
Izvleček ; Abstract.
Keywords: Zdravstveni dom -- (Novo mesto); Splošna bolnišnica -- (Novo mesto); Poklicna organizacija zdravstva -- Zaposleni -- Stres -- Novo Mesto