Odgovornost za kazniva dejanja, storjena pri zasebnem varovanju /

Pri zasebnem varovanju je treba enako kot pri javni ali državni varnosti paziti, da zagotavljanje varnosti enemu ne povzroča nevarnosti drugim. Zasebnovarovanje je nezdružljivo z opravljanjem nalog državne ali javne varnosti, vendar to ne pomeni, da se protipravna dejanja, ki jih storijo varnostniki...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Bele, Ivan, 1937- (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Zasebno varovanje in detektivska dejavnost
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Pri zasebnem varovanju je treba enako kot pri javni ali državni varnosti paziti, da zagotavljanje varnosti enemu ne povzroča nevarnosti drugim. Zasebnovarovanje je nezdružljivo z opravljanjem nalog državne ali javne varnosti, vendar to ne pomeni, da se protipravna dejanja, ki jih storijo varnostniki pri opravljanju svoje službe, nikoli ne bi mogla šteti kot "delicta propria" iz okvira kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost in javna pooblastila ali kot "neprava delicta propria" iz okvira kaznivih dejanj zoper individualne človekove vrednote. Varnostniki naj bi veljali za uradne osebe po določbi 2. točke 2. odstavka 126. člena KZ, če opravljajo obvezno varovanjev državnih organih, in po določbi 3. točke istega odstavka istega člena KZ, če opravljajo obvezno varovanje drugod, pri čemer ni pomembno, ali delujejo kot lastna organizirana služba ali po pogodbi. V primerih čistega zasebnega varovanja bi varnostniki bili odgovorni za kazniva dejanja, katerih storilec je lahko kdorkoli. Če so njihova kazniva dejanja povezana z dejanji varovane osebe, se ustrezno uporabijo splošne določbe o udeležbi v širšem in ožjem pomenu, ni pa izključena tudi možnost posrednega storilstva.
Just like for the public and state securities it is necessary for the private security to pay attention that providing securty for the one does not cause danger to the others. Providing private securty is incompatible with performing the duties for the state and public securty which does not mean that illegal acts committed by the securty officers at their job could not be treated as "delicta propria" belonging to the crimes against official duty and public authorisations (obstruction of justice) or as "improper delicta propria" belonging to the crimes against individual human values. Security officers are official persons according to the Criminal Code, the Article 126,the second paragraph, the second provision if they perform compulsory security for the state bodies.
Fizični opis:Str. 87-95.
ISBN:9616230042
ISSN:1318-0916