Interdisciplinarnost in čustvena inteligenca v okoljski vzgoji /

Današnji otroci bodo kot odrasle osebe gotovo soočeni z življenjem na sonaraven način. Organizacija združenih narodov je spoznala pomen vzgoje za sonaravno bivanje, ki je zato postala ena od štirih prednostnih področij za doseganje skladnega razvoja. Vzgoja za sonaravno bivanje pomeni, da je potrebn...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Golob, Nikolaja. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Didaktični in metodični vidiki prenove in razvoja izobraževanja
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Današnji otroci bodo kot odrasle osebe gotovo soočeni z življenjem na sonaraven način. Organizacija združenih narodov je spoznala pomen vzgoje za sonaravno bivanje, ki je zato postala ena od štirih prednostnih področij za doseganje skladnega razvoja. Vzgoja za sonaravno bivanje pomeni, da je potrebno povezati razvoj in okoljsko vzgojo. Pri tem pa ne smemo zanemarjati razvoja osebnostne in socialne komponente - čustvene vzgoje. Vprašanje je, če bomo dosegli želeno sonaravnost, v kolikor bomo še naprej zapostavljali vzgojo čustvene inteligence. Vzgoja za sonaravno bivanje ima interdisciplinaren značaj, zato jo je potrebno vključiti tudi v izobraževanje bodočih učiteljev, če želimo spremeniti današnjo šolsko prakso, kjer je vzgoja čustev eno izmed zanemarjenih področij. To dokazujejo tudi nekatere analize o okoljski vzgoji, ki temelji predvsem na izobraževanju o okolju in manj v okolju, ne pa za okolje. Če želimo, da bi bilo poučevanje za okolje uspešno, bi morala interdisciplinarna usmerjenost pomeniti tudi, da bi si morali vsi učitelji pridobiti spretnosti poučevanja čustvene vzgoje.
Today's children will certainly be coped with sustainable living as adults. The United Nations has recognized the importance of education for sustainability, which has became one of the four preferred areas in gaining the sustainability. Education for sustainability implies we need to connect research and environmental education. At the same time we must not ignore personal and social components - emotional intelligence. In order to get desired sustainability we cannot ignore the need for emotional intelligence education. The education for sustainability has interdisciplinary characteristics. In curriculums of teacher-training schools the role of education of feeling and emotion has been neglected. In order to change this practice, we need to incorporate it into curriculums. Some analysis of environmental education show that too much emphasize is given to education about environment instead of education for the environment. As we want the environmental education to be successful, the interdisciplinary should imply that all the teachers should gain the skills necessary to carry out the education of feeling and emotion.
Fizični opis:Str. 399-403.
Bibliografija:Bibliografija: str. 403.
ISBN:8680693685