Organizacija distribucije pijač : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa /

V nalogi smo se ukvarjali z organizacijo distribucije pijač iz Distribucijskega centra Pivovarne Laško Union v Mariboru. Distribucijo smo organizirali za en teren, in sicer za stranke iz okolice Hoč, Slovenske Bistrice, Oplotnice, Tepanj, Poljčan, Majšperka, Pragerskega, Lovrenca na Dravskem polju i...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Ferlič, Eva. (Author)
Drugi avtorji: Topolšek, Darja. (Thesis advisor)
Format: Thesis Knjiga
Jezik:Slovenian
Izdano: Celje : [E. Ferlič], 2022.
Teme:
Online dostop:https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=83203
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:V nalogi smo se ukvarjali z organizacijo distribucije pijač iz Distribucijskega centra Pivovarne Laško Union v Mariboru. Distribucijo smo organizirali za en teren, in sicer za stranke iz okolice Hoč, Slovenske Bistrice, Oplotnice, Tepanj, Poljčan, Majšperka, Pragerskega, Lovrenca na Dravskem polju in pa Kidričevega. Podjetje želi zagotavljati možno dostavo k strankam dvakrat tedensko. Trenutno stranke niso razporejene v nobene okoliše, ampak lahko naročujejo, na kateri koli dan želijo. To seveda ni optimalno, saj kamion na dan opravi občutno preveč kilometrov. Zaradi tega smo raziskali, kako bi organizirali distribucijo oz. razvoz pijač, da se bo ta optimalen oz. čim bližji približek temu. Stranke se razdeli v manjše okoliše, ki jih razporedimo po dnevih v tednu, kdaj se dostavlja v kateri okoliš. Seveda preverimo, ali količine naročanja ustrezajo glede kapacitete vozila. Podatke o lokacijah se vnese v programsko orodje za optimizacijo poti, in sicer PTV map&Guide, ki nam ponudi optimalno pot glede na lokacijo strank. Nato se izračunajo še stroški. Pri rezultatih ugotovimo, da imamo nekaj okolišev, ki so bolj oddaljeni in imajo hkrati majhne količine naročanja. Zaradi tega bi bilo smiselno k tem strankam uvesti dostavo samo enkrat tedensko, saj s tem prihranimo veliko stroškov zaradi manj prevoženih kilometrov in s tem porabljenega goriva. V nadaljevanju smo preverili, ali ta izboljšava res zmanjša stroške in ali jo je smiselno uvesti. Ugotovili smo, da je lahko izboljšan rezultat smiseln, saj še dodatno zmanjšamo stroške pri dostavi. Zaradi tega je posledično to izboljšavo smiselno uvesti v delo.
In the task, we dealt with the organization of the beverage distribution from the Distribution Center of Pivovarna Laško Union in Maribor. We organized the distribution for one area, for customers from the area of Hoče, Slovenska Bistrica, Oplotnica, Tepanje, Poljčane, Majšperk, Pragersko, Lovrenc na Dravskem polju and Kidričevo. The company wants to ensure possible delivery to customers twice a week. Currently, customers are not assigned to any districts, but can order on any day they want. Of course, this is not optimal, as the truck covers significantly too many kilometers per day. For this reason, we researched how to organize the beverage distribution, that it would be optimal. Customers are divided into smaller districts, which are distributed according to the days of the week. Of course, we check whether the order quantities correspond to the capacity of the vehicle. Location data is then entered into the route optimization program, namely PTV map&Guide, which offers us the optimal route based on the customer's location. Then the costs are calculated. In the results, we find that we have some districts that are further away and at the same time have small orders. For this reason, it would make sense to introduce delivery to these customers only once a week, as this saves a lot of costs due to fewer kilometers traveled and fuel used. In the following, we checked whether this improvement really reduces costs and whether it makes sense to introduce it. We found that the improved result can be grat fort he company, as we further reduce the cost of delivery. Because of this, it is possible to implement this improvement to the work.
Opis knjige/članka:Mentor Darja Topolšek, somentor Tina Cvahte Ojsteršek.
Fizični opis:59 str., [5] f. pril. : ilustr. ; 31 cm.
Bibliografija:Bibliografija: str. 55-56.
Povzetek ; Abstract: Organization of beverage distribution.