Poklic zasebnega varovanja in kazenskopravna odgovornost /

Zakon ob urejanju javnosti zasebnega varovanja podrobno ne določa, kakšni poklici se v tej dejavnosti pojavljajo in kako se med seboj razlikujejo pri opravljanju del in nalog, zato tudi poklicnih pravnih odgovornosti podrobneje ni mogoče opredeliti. Za kazenskopravno odgovornost se po samem kazenske...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Bele, Ivan, 1937- (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Zasebno varovanje in detektivska dejavnost
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Zakon ob urejanju javnosti zasebnega varovanja podrobno ne določa, kakšni poklici se v tej dejavnosti pojavljajo in kako se med seboj razlikujejo pri opravljanju del in nalog, zato tudi poklicnih pravnih odgovornosti podrobneje ni mogoče opredeliti. Za kazenskopravno odgovornost se po samem kazenskem zakoniku lahko sklepa, da se bodo varnostniki pri osebnem varovanju pogosteje kot drugi poklici pojavljali kot storilci kaznivih dejanj zapustitve slabotne osebe po 139. členu, z uporabo analogije intra legem pa bi se smeli uvrstiti tudi v o\ji krog storilcev neupravičene izdaje poklicne skrivnosti po 153. členu KZ. Pri premoženjskem varovanju se znak kaznivega dejanja, da je bilo storilcu kaj iz premoženjske sfere zaupano, lahko povezuje s poklicno varnostnikovo dolžnostjo varovanja premoženja le pri kaznivem dejanju izdaje in neupravičene pridobitve poklicne skrivnosti po 241. členu, nikakor pa ne tudi pri kaznivih dejanjih zlorabe zaupanja po 220. členu, poneverbe po 245. členu neupravičene uporabe po 246. členu ali zlorabe notranje informacije po 243. členu KZ, kjer gre povsod praviloma za širšo zaupanost, kot se kaže v dostopnosti varnostniku pri poklicnem varovanju.
In regulating the public nature of private security, the law does not specify in detail which professions fall into this sphere of activity, and how they differ from one another in terms of their performance of jobs and tasks: Therefore, it is not possible to define their professional and legal responsibilities in details. As for their criminal legal responsibility, it ispossible to conclude from the Criminal Code tkat security officers would become involved in personal security activities more often than other professions in the event of a crime committed against a weaker individual (Article 139). However, by applying an intra legem such crimes coud also be classified within a narrow range of offenders caused unjustified revelation ofofficial secrets according to Article 153 of the Criminal Code. In property security, the indication that a crime was committed against some form of property coud be related to a security officer's responsibility for protectingproperty only in the event of treason and unlawful acquisition of professional secrets (Article 241), but in no way to the abuse of trust (Article 220), forgery (Article 245), unjustified use (Article 246), or abuse information (Article 243 of the Criminal Code) where, as a rule, a wider definition of trust is involved than normally concerns professional security protection.
Fizični opis:Str. 45-56.
ISBN:9616230093