Literarni nazor Iva Brnčiča /

Ivo Brnčič se zaradi zgodnje smrti ni mogel močneje zapisati v slovenski literarni zgodovini. Drugače je z njegovo miselno prozo. Ta brez dvoma zahteva natančnejšo obravnavo, saj je verodostojen dokument estetskih in nazorskih napetosti, ki so določale slovenski duhovni in slovstveni prostor v letih...

সম্পূর্ণ বিবরণ

সংরক্ষণ করুন:
গ্রন্থ-পঞ্জীর বিবরন
প্রধান লেখক: Štuhec, Miran. (Author)
বিন্যাস: গ্রন্থের অধ্যায়
ভাষা:Slovenian
বিষয়গুলি:
সম্পর্কিত উপাদান:অন্তর্ভুক্তি: Riječ
ট্যাগগুলো: ট্যাগ যুক্ত করুন
কোনো ট্যাগ নেই, প্রথমজন হিসাবে ট্যাগ করুন!
বিবরন
সংক্ষিপ্ত:Ivo Brnčič se zaradi zgodnje smrti ni mogel močneje zapisati v slovenski literarni zgodovini. Drugače je z njegovo miselno prozo. Ta brez dvoma zahteva natančnejšo obravnavo, saj je verodostojen dokument estetskih in nazorskih napetosti, ki so določale slovenski duhovni in slovstveni prostor v letih pred drugo svetovno vojno. Nasprotovanje religioznemu ekspresionizmu, navdušenje nad novim realizmom, kritika meščanstva in malomeščanstva ter izrazita podpora socialističnim idejam so njegove najvidnejše sestavine. Da bi ugotovili premike, ki so se zgodili v Brnčičevih literarnoestetskih pogledih, je treba slediti njegovi miselni prozi, še posebej esejistiki iz časopiso Sodobnost in Ljubljanski zvon.
Ivo Brnčič has passed away too early that his name could enter literary history more significantly. However, as to his contemplative prose things are different. Here a certainly much deeper consideration is required because it surveys a most reliable document on aesthetics and ideological tensions, which have defined areas of spirituality and fiction in Slovenia before the Second World War. The most important issues are opposing to religious expressionism, enthusiasm over New Realism, criticism of the middle class and bourgeoisy, and extreeme supporting socialistic ideas. In order to determine the shifts in Brnčič' s literary - aesthetical approaches we have to follow his contemplative prose, especially the essayistics, published in the papers Sodobnost (transl. Contemporarity) and Ljubljanski zvon (transl. The Bell of Ljubljana).
দৈহিক বর্ননা:str. 180-186.
গ্রন্থ-পঞ্জী:Bibliografija: str. 185.
আইএসএসএন:1330-917X