Etika v knjižnici: dostop do etično spornega knjižnega gradiva : diplomska naloga /

Z etiko so se najprej ukvarjali filozofi, že nekaj časa pa tudi knjižničarjem ni neznana tema. Na to nenazadnje kaže tudi Etični kodeks slovenskih knjižničarjev. V diplomi je obravnavana predvsem referenčna etika in obe stališči (tradicionalno in moderno), ki ju lahko pri tem zavzamemo. Prikazana je...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Medved, Damijana, 1976- (Author)
Drugi avtorji: Urbanija, Jože, 1941- (Thesis advisor)
Format: Thesis Knjiga
Jezik:Slovenian
Izdano: Ljubljana : [D. Ošlaj], 2001.
Teme:
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Z etiko so se najprej ukvarjali filozofi, že nekaj časa pa tudi knjižničarjem ni neznana tema. Na to nenazadnje kaže tudi Etični kodeks slovenskih knjižničarjev. V diplomi je obravnavana predvsem referenčna etika in obe stališči (tradicionalno in moderno), ki ju lahko pri tem zavzamemo. Prikazana je tudi zgodovina cenzure in nekaj načinov omejevanja dostopa do knjižničnega gradiva danes. V zadnjem delu pa se ukvarjam z definicijo etično spornega gradiva. Diplomo sklenem z mislijo, da preden lahko gradivo označimo za etično sporno, mora knjižničar poznati uporabnika, njegovo vrednostno lestvico in situacijo, v kateri se je znašel, da določeno gradivo potrebuje. Da knjižničar lahko to ugotovi, mora biti razgledan, samozavesten in odločen, mora opraviti kvaliteten referenčni pogovor.
At the beginning only philosophers were dealing with ethics, but lately become an interesting topics to librarians too. After all an ethical codex shows that. In present diploma I deal primarily with reference ethics and bothattitudes to it: traditional and modern attitude. A few pages are dedicated to the history of censorship and a few ways of today`s access restriction. In the last part I`m trying to find out what exactly is ethical disputable material. I close my diploma with a thought that a librarian has toget know the user, his values` scale and the circumstances, why he/she needsthe exact material, before the material is marked as 'ethical disputable'. To get familiar with all that librarian has to perform an effective reference talk and be well educated, self-confidenced and firm enough.
Fizični opis:70 f. ; 30 cm.
Bibliografija:Bibliografija: f. 68-70.
Povzetek ; Abstract.