K problematiki eseja /

Esej je kot poseben slogovni in jezikovni ter duhovni "preizkus" zaposloval mnogo znanih slovenskih ustvarjalcev, umetnikov, (literarnih) znanstvenikov in kritikov. V devetnajstem stoletju ga razen redkih izjem sicer ni, zato pa je v dvajsetem aktualiziral vse pomembnejše dogodke, ki so se...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Štuhec, Miran. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Slavistična revija
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Esej je kot poseben slogovni in jezikovni ter duhovni "preizkus" zaposloval mnogo znanih slovenskih ustvarjalcev, umetnikov, (literarnih) znanstvenikov in kritikov. V devetnajstem stoletju ga razen redkih izjem sicer ni, zato pa je v dvajsetem aktualiziral vse pomembnejše dogodke, ki so se zgodili na književnem, estetskem in kritškem ter narodnostnem področju. To in očiten porast zanimanja za esejistiko po letu 1980 so dovolj velik razlog za ponoven premislek o njegovi poetiki.
Many well-known Slovene writers, artists, (literary) historians, and critics have concerned themselves with the essay as a special stylistic, linguistic, and psychological "challenge". In the nineteenth century there were only rare examples of the essay, whereas in the twentieth century it placed on the agenda all the most important events in the fields of literature, aesthetics, criticism and the nationality question. This and the growth in the interest in essay writing after 1980 are sufficent reasons to engage in a new reflection on its poetics.
Fizični opis:str. [361]-372.
Bibliografija:Viri in literatura: str. 371-372.
Summary.
ISSN:0350-6894