Ekologizacija literarne vede in ekokritika /

Ekokritika se je kot posebna disciplina literarne vede uveljavila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja najprej v anglo-ameriškem prostoru in nato razširila po evropskih ter azijskih državah. Po začetni omejenosti na preučevanje podob in posameznih žanrov narave je v svoje raziskovalno področje v...

Полное описание

Сохранить в:
Библиографические подробности
Главный автор: Čeh Steger, Jožica. (Автор)
Формат: Глава книги
Язык:Slovenian
Предметы:
Связанные документы:Содержит: Slavistična revija
Метки: Добавить метку
Нет меток, Требуется 1-ая метка записи!
Описание
Итог:Ekokritika se je kot posebna disciplina literarne vede uveljavila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja najprej v anglo-ameriškem prostoru in nato razširila po evropskih ter azijskih državah. Po začetni omejenosti na preučevanje podob in posameznih žanrov narave je v svoje raziskovalno področje vključila različne teoretske koncepte narave, odnose med kulturo in naravo ter človekom in okoljem oziroma književnost v celoti ter pomembno prispevala k spoznanju, da je človek določen ne le z družbenimi razmerji, marveč v enaki meri tudi z naravnim okoljem. Prispevek se osredinja na razvoj ekokritike, njena predmetna področja, vprašanja v zvezi z ekološko funkcijo književnosti in na posamezne prvine ekokritiške analize književnega besedila.
Ecocriticism as a special discipline of literary criticism in the 1990s first took hold in the Anglo-American world and from there it spread to the countries of Continental Europe and Asia. After being initially limited to the study of images and genres of nature, its scope of research later broadenedto include various theoretical concepts of nature, relationships between culture and nature, man and the environment, i. e., literature as a whole, and contributed significantly to the realization that man is defined not only by social relations, but to the same extent by natural environment. The article focuses on the development of ecocriticism, its subject areas, questions related to the ecological function of literature, and to individual elements of ecocritical analysis of a literary text.
Примечание:Št. proj. P6-0156.
Объем:str. 199-212.
Библиография:Bibliografija: str. 210-211.
Summary.
ISSN:0350-6894