Antonimna razmerja v frazeologiji /

Prispevek se znotraj medfrazemskih pomenskih razmerij osredinja na antonimijo, ki na primeru slovenske frazeologije še ni bila podrobneje predstavljena in opredeljena. Izhajajoč iz tipologije antonimov in doslejšnjih teoretičnih izhodišč frazeološke antonimije je z različnih vidikov prikazana proble...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Ulčnik, Natalija. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Online dostop:https://srl.si/ojs/srl/article/view/3844/3413
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Slavistična revija
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Prispevek se znotraj medfrazemskih pomenskih razmerij osredinja na antonimijo, ki na primeru slovenske frazeologije še ni bila podrobneje predstavljena in opredeljena. Izhajajoč iz tipologije antonimov in doslejšnjih teoretičnih izhodišč frazeološke antonimije je z različnih vidikov prikazana problematika določanja tovrstnih razmerij, podane pa so tudi možnosti za podrobnejšo klasifikacijo antonimnih frazemov. Osvetljeno je navajanje antonimije v frazeo-loških slovarjih in njen pomen pri razumevanju frazeoloških enot.
This article focuses on phraseological antonymy and its meaning in semantic inter-phra-seological relationships, which has not yet been fully defined and researched in Slovenian phraseology. The author proceeds from a typology of antonyms and existing theoretical posi-tions on phraseological antonymy and focuses on the problem of defining such relationships. A more detailed classification of antonymic phraseological expressions is also proposed. The research highlights references to antonymy in phraseological dictionaries and their significance in understanding of phraseological component parts.
Fizični opis:str. 283-297.
Bibliografija:Bibliografija: str. 296-297.
Izvleček v slov. in angl. ; Summary.
ISSN:0350-6894