Amor fati : Galerija Božidar Jakac - nekdanja samostanska cerkev, Kostanjevica na Krki, 25. 09. - 6. 12. 2020 /

Razstava v nekdanji samostanski cerkvi, kjer prevladujejo monumentalna platna, razgalja jedro Konićeve poetike. Osrednji pojem njegovega razumevanja ustvarjalnosti je tokrat definiran že v naslovu in je hkrati vodilni motiv nekaterih del. Konić namreč vso dogajanje med sabo in platnom, med avtorefle...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Drugi avtorji: Simonišek, Robert. (Author of introduction, etc.), Stone, Sunčan. (Translator), Babnik, Jaka, 1979- (Photographer)
Format: Knjiga
Jezik:Slovenian
English
Izdano: Kostanjevica na Krki : Galerija Božidar Jakac, 2020
Teme:
Online dostop:video vodič po razstavi, pridobljeno dne 09.11. 2020
naslovnica
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Razstava v nekdanji samostanski cerkvi, kjer prevladujejo monumentalna platna, razgalja jedro Konićeve poetike. Osrednji pojem njegovega razumevanja ustvarjalnosti je tokrat definiran že v naslovu in je hkrati vodilni motiv nekaterih del. Konić namreč vso dogajanje med sabo in platnom, med avtorefleksijo in zunanjo stvarnostjo dojema kot usodo. Ves kreativni proces od ideje prek mišljenja do izbire oziroma kombinacije materialov je zanj alkimija. Rezultat je slika kot osupljivo presečišče različnih svetov oziroma Konićev vmesni svet. V njem se z vidika tradicionalnega, (post)modernističnega in sodobnega slikarstva stapljajo nasprotja. Konićeva platna v prepletu figuralnega in abstraktnega združujejo risarske in slikarske prvine, obenem pa razkrivajo kontrapunkt med ustvarjanjem iluzije gibanja in občutkom zamrznjenosti. Posamezna dela se v detajlih spogledujejo z minulimi umetnostnimi obdobji, kot so denimo aluzije na draperije renesančnih mojstrov ali na baročne angele.
Opis knjige/članka:Slov. besedilo in prevod v angl.
Biografija: str. 34.
200 izv.
Fizični opis:37 str. : ilustr. ; 29 cm.
ISBN:9789616684514 :