Problemski in idejni aspekt esejistike Izidorja Cankarja /

V razpravi se ukvarjam z esejistiko Izidorja Cankarja z vidika njenih glavnih tematskih krogov in upoštevajoč umetnostnonazorsko ter idejno podobo. Ugotavljam, da je ta pisec zajel vrsto v prvi polovici 20. stoletja zelo aktualnih tem, ki so povezane z literaturo in likovno umetnostjo; med njimi ga...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Štuhec, Miran, 1952- (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Online dostop:https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=66119
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Slavistična revija
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:V razpravi se ukvarjam z esejistiko Izidorja Cankarja z vidika njenih glavnih tematskih krogov in upoštevajoč umetnostnonazorsko ter idejno podobo. Ugotavljam, da je ta pisec zajel vrsto v prvi polovici 20. stoletja zelo aktualnih tem, ki so povezane z literaturo in likovno umetnostjo; med njimi ga je še posebej zanimala problematika sloga, dalje razmerje med umetniškim delom in bralcem oziroma gledalcem ter vprašanje, kako opredeliti bistvo umetnine.
The article discuses Izidor Cankar's essays from the point of view of their main thematic circles, taking into account their form in terms of the ideas and the view of art. The author maintains that the writer captured mumerous literature and art related topocs relevant in the first half of the 20th century. Of particular interest to him were the problem of style, relationship between the work of art and the reader or viewer, and the question how to define the ssence of a work of art.
Fizični opis:str. [525]-538.
Bibliografija:Bibliografija: str. 538.
Izvleček ; Abstract ; Summary.
ISSN:0350-6894