Ekološki vidiki čiščenja in razkuževanja v mlečnopredelovalni industriji /

Pri reševanju ekološke problematike, oz. pri načrtovanju ekološke strategije, je potrebno dobro sodelovanje s proizvajalci sredstev za čiščenje in razkuževanje. Najbistvenejši ekološki problemi so količine, sestava in obdelava odpadnih vod ter poraba energije. Najpomembnejši parametri v odplakah iz...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Koren, Matjaž. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: 1. slovenski mednarodni kongres Mleko in mlečni izdelki, Portorož, Slovenija, 20. - 22. september 1995
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Pri reševanju ekološke problematike, oz. pri načrtovanju ekološke strategije, je potrebno dobro sodelovanje s proizvajalci sredstev za čiščenje in razkuževanje. Najbistvenejši ekološki problemi so količine, sestava in obdelava odpadnih vod ter poraba energije. Najpomembnejši parametri v odplakah iz živilske industrije so KPK, BPK5, vsebnost dušika, fosforja in AOX. Prispevek proizvajalcev sredstev za sanitacijo k reševanju ekološke problematike je vezan na sestavo sredstev, ciljano uporabo, optimirane pogoje sanitacije, kontrolo koncentracij, doziranje ter centralno skladiščenje in oskrbo s kemikalijami. Zaključen higienski koncept je pomemben tako s stališča ekologije in ekonomike, kot s stališča kontrole kakovosti, zato ga moramo vključiti v sisteme zagotavljanja le-te.
A good communication between the user and the supplier of cleaning and disinfection agents is necessary to solve the ecological problems or to establish the ecological strategy. The waste water amount, composition, its treatment and energy consumption are the major ecological problems in a technological process. The most important waste water parameters in food industry are COD, BOD5, nitrogen, phosphorus and AOX. The contribution of a cleaning and disinfection agents producer for solving the ecological problems is following: the chemical composition, optimised cleaning producers, monitoring and control of dosage and concentration, central storage and distribution of chemical agents. Such a closed hygienic concept is important from the ecological, economical and also from the QC point of view, so it has to be integrated in the quality assurance systems.
Fizični opis:Str. 235-243.
Bibliografija:Bibliografija: str. 243.
ISBN:9616204009
ISSN:0459-6404