Etnologija, etnografija ali narodopisje : geslenje etnološkega gradiva v knjižnicah z vidika uporabnika /

Avtorica v članku naniza pregled problemov, ki jih imajo etnologi in antropologi v knjižnicah in na kratko predstavi posebnosti etnološke strokovne terminologije ter različne poglede na geslenje s poudarkom na uporabniško usmerjenih geslih. Iste probleme opredeli še na podlagi ankete med etnologi in...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Ferlež, Jerneja. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Etnolog. [Nova vrsta]
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Avtorica v članku naniza pregled problemov, ki jih imajo etnologi in antropologi v knjižnicah in na kratko predstavi posebnosti etnološke strokovne terminologije ter različne poglede na geslenje s poudarkom na uporabniško usmerjenih geslih. Iste probleme opredeli še na podlagi ankete med etnologi in neetnologi, vprašanj uporabnikov v Univerzitetni knjižnici Maribor in primerjave gesel, ki so jih posamezne knjižnice uporabile za geslenje etnološkega gradiva.
The article presents a survey of the problems ethnologists and anthropologists encounter in libraries, and briefly presents some particularities of special ethnological terminology as well as different views on indexing with an emphasis on user-oriented keywords. The same issues are also elucidated by a survey held among ethnologists and nonethnologists, by question put forward by the users of the University of Maribor Library, and by a comparison of keywords used by individual libraries for indexing ethnologiocal material.
Fizični opis:str. 179-210.
ISSN:0354-0316