Zbirno taborišče Hrastovec pri Lenartu /

Prispevek obravnava dogajanje v povojnem zbirnem taborišču Hrastovec, ki ga je maja 1945 leta ustanovila OZNA. Predstavljene so razmere v taborišču, usode zapornikov, njihovo poreklo in prizadevanja predstavnikov RK, da bi omilili hudo stisko zaprtih. Prispevek prinaša tudi pričevanja, izjave, izbra...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Toš, Marjan. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Časopis za zgodovino in narodopisje
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Prispevek obravnava dogajanje v povojnem zbirnem taborišču Hrastovec, ki ga je maja 1945 leta ustanovila OZNA. Predstavljene so razmere v taborišču, usode zapornikov, njihovo poreklo in prizadevanja predstavnikov RK, da bi omilili hudo stisko zaprtih. Prispevek prinaša tudi pričevanja, izjave, izbrane dokumente in seznam žrtev tega taborišča, ki pa ni dokončen in tudi ne popoln, saj so viri pomanjkljivi. Zato se podatki vedno znova dopolnjujejo. Taborišče je bilo ukinjeno 6. septembra 1945 leta.
The paper deals with events in the post-War concentration camp, which was established by OZNA (Department for the Defence of the People) in May, 1945. The situation in the camp is depicted, including the fates of the detainees, their origin and attempts by Red Cross representatives to alleviate the troubled situation of the detainees. The paper contains testimonials, statements, chosen documents and a list of victims of this camp, not being full and complete, as sources are lacking. Thus data are ever more supplemented. The camp was disestablished on 6 September, 1945.
Fizični opis:str. 425-450. Ilustr.
Bibliografija:Opombe z bibliografijo.
Zusammenfassung.
ISSN:0590-5966