Ekološko kmetijstvo in trenutno stanje v Sloveniji = Organic farming and current situation in Slovenia /

Kmetijstvo je ena izmed osnovnih in najbolj plemenitih človeških dejavnosti. Skladno s tehnološkim in informacijskim napredkom se spreminja in posodablja tudi celotno kmetijstvo. Posebej velik napredek se je zgodil v drugi polovici 20. stoletja in posledično večjim pridelkom je izredno narasla tudi...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Kolmanič, Aleš. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Online dostop:http://www.ekolist.si
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Ekolist
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Kmetijstvo je ena izmed osnovnih in najbolj plemenitih človeških dejavnosti. Skladno s tehnološkim in informacijskim napredkom se spreminja in posodablja tudi celotno kmetijstvo. Posebej velik napredek se je zgodil v drugi polovici 20. stoletja in posledično večjim pridelkom je izredno narasla tudi svetovna populacija. Tako danes steber svetovne prehranske bilance predstavlja prav intenzivno kmetovanje, ki je močno podprto z uporabo sintetičnih pesticidov, lahkotopnih mineralnih gnojil, težke mehanizacije, spremenjeni so kolobarji, itd. Vse to ima različne vplive na okolje, ljudi in živali, kar smo se nekako začeli v večji meri zavedati šele v zadnjih letih. Ekološko kmetijstvo je odmik iz te intenzivnosti ter vračanje k naravnim zakonitostim pri kmetovanju.Ima številne prednosti pred intenzivnim kmetijstvom, tako v smislu varovanja okolja kot v varovanju zdravja potrošnikov, vendar v Sloveniji na tem področju še ne dosegamo razvitosti nekaterih drugih držav. Zadnji rezultati kažejo, da smernic, zastavljenih v akcijskem načrtu razvoja ekološkega kmetijstva, do leta 2015 najverjetneje ne bomo dosegli. Splošni pregled ekološkega kmetijstva in trenutno stanje v Sloveniji predstavljamo v tem članku.
Agriculture is one of the most basic and noble of human activities. Alongside the technological progress and information revolution the entire agriculture is changing and modernizing. In particular, significant progress has occurred in the second half of the 20th century, which led to higher yield and enabled an extreme increase in global population. Today, intensive farming is widely used to sustain the global food balance. It is heavily supported by the use of synthetic pesticides, mineral fertilizers, heavy machinery, adapted cropping systems, etc. All of these techniques have significant impacts on the environment. In recent years people have become aware of these impacts. Organic farming presents an alternative, a deviation from the intensity and a return to the principles of nature. It has many advantages over intensive agriculture, both in terms of environmental protection and in protecting the health of consumers. Unfortunately, in Slovenia, organic farming has not yet developed up to the level of other countries. Current state indicates that the guidelines set out in the Action Plan for organic agriculture by 2015 will most likely not be achieved. General overview of organic farming and the current situation in Slovenia is presented in this article.
Opis knjige/članka:Soavtorji: Matjaž Hriberšek, Jure Ravnik, Sani Bašič.
Nasl. v slov. in angl., besedilo le v slov.
Leto izdaje pridobljeno od založnika.
Fizični opis:str. 32-36.
Bibliografija:Bibliografija: str. 36.
Povzetek ; Abstract.
ISSN:1854-3758