MRE za viskoelastičen tok v kanalu z nenadno zožitvijo /

V prispevku je prikazan razvoj numerične sheme na osnovi metode robnih elementov (MRE) za modeliranje ravninskih tokov linearne in kvazilinearne Maxwellove tekočine. Kot podlaga za razvoj služi shema za modeliranje nestisljivih viskoznih tokov, ki smo jo razširili in ji dodali potrebne člene za zaje...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Main Authors: Škerget, Leopold. (Author), Požarnik, Matej. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Zbornik del
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:V prispevku je prikazan razvoj numerične sheme na osnovi metode robnih elementov (MRE) za modeliranje ravninskih tokov linearne in kvazilinearne Maxwellove tekočine. Kot podlaga za razvoj služi shema za modeliranje nestisljivih viskoznih tokov, ki smo jo razširili in ji dodali potrebne člene za zajemanje viskoelastičnosti nenewtonskih tekočin. Posebno pozornost smo namenili integraciji ohranitvenih zakonov in reoloških modelov. Shema je zapisana za hitrostno-vrtinčno formulacijo vodilnih enačb. Kot testni primer je predstavljen tok nenewtonske tekočine v kanalu z nenadno zožitvijo.
In the contribution boundary element method (BEM) numerical scheme development for the planar linear and quasilinear Maxwell fluid flows is shown. In particular, a singular boundary integral approach, which has been established for the viscous incompressible flow problem, is modified and extended to capture viscoelastic fluid state. A special attention is given to a proper integration of the conservation and constitutive equations. A velocity-vorticity formulation of the governing equations is adopted. As a test case a non-Newtonian flow in the sudden contraction channel is studied.
Fizični opis:Str. 269-278.
ISBN:8643504963