Kraji na slovenskem Štajerskem in Maribor v srednjem veku /

Avtor v članku razpravlja o razvejani in kompleksni problematiki odnosov med posameznimi mestnimi, oz. bolje neagrarnimi naselji na področju Slovenske Štajerske, s posebnim poudarkom na mestu Maribor. Zaradi kompleksnosti in mnogoplastnosti vprašanja je v razpravi izpostavljenih le nekaj možnih vidi...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Ravnikar, Tone, 1958- (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Studia Historica Slovenica
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Avtor v članku razpravlja o razvejani in kompleksni problematiki odnosov med posameznimi mestnimi, oz. bolje neagrarnimi naselji na področju Slovenske Štajerske, s posebnim poudarkom na mestu Maribor. Zaradi kompleksnosti in mnogoplastnosti vprašanja je v razpravi izpostavljenih le nekaj možnih vidikov tovrstnega preučevanja. Med njimi je potrebno izpostaviti predvsem vprasanje osebnih stikov med meščani, njihove trgovske in tudi osebne, sorodstvene povezave. Poleg tega pa je izpostavljeno tudi vprašanje topografske razporeditve neagrarnih naselij na obravnavanem področju in razlogi za njihove razlike.
In this paper the author treats the articulated and complex problems of relations among individual urban, i.e. non-agrarian settlements in the area of Slovenian Styria, underscoring the city of Maribor. Owing to complexity and the multi-layer nature of the problem, in the treatise only some possible aspects of such study are stressed. Among them, it is necessary to underscore primarily the issue of personal contacts among citizens, their commercial, but also personal and family ties. Beside this, the issue of the topographic arrangement settlements in the treated area is posed, pursuant to their peculiarity.
Fizični opis:str. 279-296 : Ilustr.
Bibliografija:Opombe z bibliografijo.
Summary.
ISSN:1580-8122