Založništvo v Mariboru med svetovnima vojnama /

Založništvo v Mariboru se je začelo konec 18. stoletja skupaj s tiskarstvom, a se ni posebno razvilo. Po prvi svetovni vojni se je v mestu ustalilo nekaj založb, vendar se v tem pogledu ni moglo meriti z Ljubljano. Najuspešnejša mariborska založba je bila katoliška Tiskarna sv. Cirila. Številne so b...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Hartman, Bruno. (Author)
Format: Book Chapter
Jezik:Slovenian
Teme:
Sorodne knjige/članki:Vsebovano v: Koropčev zbornik
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
Opis
Izvleček:Založništvo v Mariboru se je začelo konec 18. stoletja skupaj s tiskarstvom, a se ni posebno razvilo. Po prvi svetovni vojni se je v mestu ustalilo nekaj založb, vendar se v tem pogledu ni moglo meriti z Ljubljano. Najuspešnejša mariborska založba je bila katoliška Tiskarna sv. Cirila. Številne so bile izdaje v samozaložbi ali v založbi ustanov in organizacij.
Das Verlagswesen in Maribor fing mit der Aufstellung der ersten Druckerei Ende des 18. Jhrh. an. Seine Entwicklung war aber nicht besonders rege. Nach dem ersten Weltkrieg setzten sich in der Stadt einige Verlage fest, doch konnte Maribor in dieser Hinsicht nicht mit Ljubljana wetteifern. Der erfolgreichste Verlag war die katholische St. Cyrillus Druckerei. Ansonsten waren zahlreich die Ausgaben, die im Selbstverlage oder im Verlage der Institutionen und Organisationen erschienen.
Fizični opis:Str. 143-160.
Bibliografija:Opombe z bibliografijo tekoče pod besedilom.
Zusammenfassung.
ISSN:0590-5966