Uporništvo ženskih likov v prozi Zofke Kveder /

Zofka Kveder velja še vedno za prvo slovensko pisateljico-intelektualko, ki jev slovensko književnost vstopila na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Novejša literarnozgodovinska spoznanja (S. Borovnik, Z. Kovač, K. Mihurko Poniž) poudarjajo, da je bila v času, ko je bilo literarno snovanje moška dejavno...

全面介绍

Saved in:
书目详细资料
主要作者: Borovnik, Silvija. (Author)
格式: Book Chapter
语言:Slovenian
主题:
相关项目:包含: Jezik in slovstvo
标签: 添加标签
没有标签, 成为第一个标记此记录!
实物特征
总结:Zofka Kveder velja še vedno za prvo slovensko pisateljico-intelektualko, ki jev slovensko književnost vstopila na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Novejša literarnozgodovinska spoznanja (S. Borovnik, Z. Kovač, K. Mihurko Poniž) poudarjajo, da je bila v času, ko je bilo literarno snovanje moška dejavnost, da ne rečemo tudi privilegij, zelo drzna, samosvoja in inovativna osebnost. Trdno odločena, da si v svetu, kjer v poklicnem življenju domala ni bilo prostora za ženske, najde svoje mesto, je zapustila dom, ki ji ni nudil varnosti in topline, se najprej zaposlila, nato pa brez kakršnekoli podpore staršev iskala pot do izobrazbe v Trstu, nato pa na univerzah v Zurichu in Pragi. Vzporedno s študijem se je razvijalo njeno pisateljevanje. Ko sem se pred leti s poglobljenim zanimanjem začela ukvarjati s književnostjo, ki so jo pisale in ki jo pišejo slovenske ženske, sem spoznala, da vsi začetki in vse nove poti, ki so jih pisateljice in pesnice razvile v dvajsetem stoletju, vodijo prav h Kvedrovi. Tudi drugi literarni znanstveniki poudarjajo, da si je Kvedrova sama priborila ugled v slovenskem, češkem in hrvaškem slovstvenem svetu ter pisala in objavljala v štirih jezikih.
Zofka Kveder is still considered the first Slovene writer-intellectual, who entered the Slovene literary scene at the turn of the 19th into the 20th century. Recent literary-historical studies (by Silvija Borovnik, Zvonko Kovač, Katja Mihurko Poniž) point out that at the time when engagement in literature was a male domain, not to say almost privilege, she was a bold, independent and innovative personality. Resolutely determined to find her own place in the professional world, though there was hardly any place left for women, she left home, which did not provide any safety or warmth, and first found employment. Then, without any help from her parents, she sought education in Trieste, and later at the universities in Zurich and Prague. Alongside her studies she began to develop her writing. When a few years ago I took a serious interest in literature, written by Slovene female authors, I came to realise that all beginnings and all new paths, developed by female writers and poets in the 20th century, point to Zofka Kveder. Other literary theoreticians also point out that it was Zofka Kveder herself who succeeded in gaining recognition in the Slovene, Czech and Croatian literary worlds by writing and publishing in four languages.
实物描述:str. [53]-62.
参考书目:Bibliografija: str. 62.
Izvleček ; Abstract.
ISSN:0021-6933